Ändrad kosthållning kan snabbt påverka tarmbakterierna

NUTRITION / NYHETER / 2017-08-28
 

[SR] Vad vi äter påverkar vår tarmflora. Det låter kanske självklart, men tarmbakterierna påverkas mer av vår kost än vad vi hittills trott.

Läs mer

Molekyl i grönt te kan bli byggsten i cancerbehandling

NUTRITION / NYHETER / 2014-10-10
 

[SR] Ny forskning visar att en molekyl som utgör en viktig ingrediens i grönt te kan fungera som en slags bärare av anticancerproteiner.

Läs mer

Betakaroten – nyttigt för de flesta men skadligt för en del

NUTRITION / NYHETER / 2014-03-24
 

[UU] De flesta känner till att antioxidanter är bra för hälsan. Men forskningsresultaten på området har varit motsägelsefulla. Ny forskning visar att antioxidanten betakaroten ger positiva effekter för de flesta medan den vid höga nivåer av oxidativ stress slår om och bidrar till ökad oxidativ stress och DNA skada.

Läs mer

Kalciumupptag förklarar inte varför européer utvecklats att tåla mjölk

NUTRITION / NYHETER / 2014-01-22
 

[UU] Genom att studera DNA från tidiga iberiska jordbrukare kan forskare visa att den allmänt vedertagna evolutionära hypotesen om att mjölk var viktigt för våra förfäders kalciumupptag inte kan ha varit den enda förklaringen till att européer utvecklade tolerans för mjölk.

Läs mer

Amning kan skydda barnet mot fetma

NUTRITION / NYHETER / 2014-01-21
 

[GU] Barn som ammas, helt eller delvis, får en sammansättning av tarmfloran som delvis skyddar dem mot att utveckla fetma visar forskning.

Läs mer

Chipp i maten ska tala om hur maten mår

NUTRITION / NYHETER / 2013-12-20
 

[SR] Ett elektroniskt chipp i livsmedelsförpackningen som berättar om hur varan mår kanske kan komma att ersätta dagens datummärkning.

Läs mer

D-vitaminbrist hos barn trots riktig kost

NUTRITION / NYHETER / 2013-01-23
 

[UMU] Förskolebarn i norra Sverige har för låga nivåer av D-vitamin redan i slutet av sommaren och värdena sjunker under vintern. Även om kosten följer rekommendationerna räcker inte solljuset till, visar forskare i en nyligen publicerad rapport.

Läs mer

Lättare få barn än tonåringar att ändra livsstil

NUTRITION / NYHETER / 2012-10-30
 

[SR] Det är enklare att behandla överviktiga och feta barn, jämfört med att behandla tonåringar med samma problem. Det visar en studie där 643 barn och tonåringar i 6-16 års åldern fick sin behandling under åren 1998 och 2006. Forskarna menar att det effektivaste tycks vara att sätta in behandling när barnen är 6-7 år gamla.

Läs mer

Mögelgiftet aflatoxin bekämpas med ny metod

NUTRITION / NYHETER / 2012-02-21
 

Ett nytt sätt att bekämpa det fruktade mögelgiftet aflatoxin har utvecklats. Mögelgiftet bildas i vissa jordbruksprodukter som majs, och jordnötter. Enligt forskare kan den nya metoden betyda mycket för folkhälsan.

Läs mer

Nypon sänker kolesterol och blodtryck

NUTRITION / NYHETER / 2012-01-24
 

Kopplingen mellan de stora folksjukdomarna hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes är stark och forskning pågår på alla fronter. Aktuella studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning.

Läs mer

Molekylfynd kanske kan hålla hjärnan ung

NUTRITION / NYHETER / 2011-12-20
 

Att äta för mycket kan orsaka att hjärnan åldras. Att äta lite däremot gör att hjärnan håller sig ung. Detta enligt en grupp forskare som nu hävdar att de, i musstudier, har funnit en molekyl som hjälper hjärnan hålla sig ung när man äter kalorisnålt.

Läs mer

Laser ser till att maten är färsk

NUTRITION / NYHETER / 2011-10-12
 

Köttfärs, bröd, juice och mycket annan mat förpackas i en skyddande gas som förlänger hållbarheten. Idag finns inget bra sätt att kontrollera om förpackningen har rätt gasinnehåll.

Läs mer

Övervikt i medelåldern ökar risken för demens

NUTRITION / NYHETER / 2011-09-09
 

I en stor studie baserad på den svenska tvillingregistret kan en projektgrupp nu visa att det finns ett samband mellan medelålderns extra kilon faktiskt utgör en risk för försämrade kognitiva förmågor senare i livet.

Läs mer

Ny studie visar samband mellan kost och skolbetyg

NUTRITION / NYHETER / 2011-07-27
 

Ungdomar som äter mat med mycket folat lyckas bättre i skolan. Det visar en svensk studie som publicerats i den ansedda tidskriften Pediatrics. Forskningen leds av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

Läs mer

Att salta eller inte

NUTRITION / NYHETER / 2011-07-06
 

Alla har vi väl någon gång hört att det är bra för blodtrycket att dra ner på konsumtionen av salt. Forskare från Storbritannien har tagit del av material om nästan 6 500 personer som minskat ner på saltet, för att studera hur bra ett minskat saltintag egentligen är.

Läs mer

Nytt mått ska väga upp bristerna med Glykemiskt index (GI)

NUTRITION / NYHETER / 2011-06-22
 

Många månar om att äta mat med lågt GI. Men Glykemiskt index har brister, menar en ung forskare som därför har utvecklat en kompletterande metod: Glykemisk profil, GP. Resultaten publicerades nyligen i Nutrition Journal.

Läs mer

Övervikt i medelåldern kan öka risk för demens

NUTRITION / NYHETER / 2011-05-03
 

En ny studie från Karolinska Institutet visar att övervikt och fetma i medelåldern ökar risken att drabbas av demenssjukdom senare i livet. Studien, som bygger på data från svenska Tvillingregistret, publiceras i den amerikanska vetenskapstidskriften Neurology.

Läs mer

Forskare: B-vitamin kan skydda mot Alzheimer

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2010-10-19
 

[SR] Nu kommer mer och mer forskning som tyder på att mat som är bra för hjärtat, som fisk, också är bra för hjärnan och minnet. Ett exempel är vitaminen B12 som verkar ha en skyddande effekt mot Alzheimer och demens, enligt en färsk studie från Karolinska Institutet.

Till artikeln

Rätt mat skärper minnet och motar typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar

NUTRITION / NYHETER / 2010-10-14
 

För första gången har forskare tagit reda på vilken effekt flera, och inte bara enskilda, livsmedel med så kallad antiinflammatorisk effekt har på friska personer. Resultaten av en ny koststudie visar att det farliga kolesterolet sjunker med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket med åtta procent samt en riskfaktor för blodpropp med 26 procent. Även inflammationen i kroppen sänktes rejält medan minnet och den kognitiva förmågan skärptes.

Läs mer

Nya konserveringsmetoder ökar risken för magsjuka

NUTRITION / NYHETER / 2010-06-17
 

För att svara på konsumenternas krav på mer naturlig mat har livsmedelsindustrin de senaste åren minskat mängden konserveringsmedel i maten. Ett vanligt konserveringsmedel är ättiksyra som bland annat används för att hämma bakterietillväxten i dressingar, såser, ostar och inläggningar. Men nu visar ny forskning att lite ättiksyra inte alls har avsedd effekt utan tvärtom gör att giftet från de skadliga bakterierna i maten ökar.

Läs mer

Smör ger lägre blodfetter än olivolja

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2010-02-08
 

Höga blodfetter ökar i regel kolesterolvärdena i blodet vilket i sin tur ökar risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt. Nu visar en ny studie vid Lunds universitet att smör ger en betydligt lägre blodfettshöjning efter en måltid jämfört med olivolja och en ny typ av raps- och linfröolja. Skillnaden var tydlig hos framförallt män, medan den hos kvinnor var mer marginell.

Till artikeln

Råg mättar mer än vete

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2010-02-05
 

Fullkornsbröd är bra och nyttigt, det känner de flesta till. Men det är inte bara det fiberrika kliet, kornets yttre skal, som är hälsosamt. Tvärtom visar forskning vid Lunds Tekniska Högskola att bröd bakat på vitt rågmjöl, som är mjöl gjort på den inre, vita delen av rågkärnan, ger bättre insulin- och blodsockervärden jämfört vetebröd med rågkli. Vitt rågmjöl ger alltså mycket bättre värden än både vanligt vetemjöl och kli. Samtidigt är mycket av det bröd som idag säljs i butik bakat på just bara vetemjöl med kli från olika sädesslag.

Till artikeln

Blåbär motverkar tarmsjukdomar

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2010-02-05
 

Att blåbär innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer är känt sedan tidigare. Nu visar ny forskning vid Lunds Tekniska Högskola att även blåbärens fibrer är viktiga och kan lindra och skydda mot tarminflammationer, t ex Ulcerös kolit. Ännu bättre blir den skyddande effekten om blåbären äts tillsammans med probiotika.

Till artikeln

Renare hav och gulare äggula med musslor i fodret

NUTRITION / NYHETER / 2009-12-08
 

Ekologiskt hållna värphöns och slaktkycklingar kan få sitt proteinbehov tillgodosett från musselodlingar som renar haven. Fåglarnas produktivitet och djurhälsa upprätthålls och äggulorna blir gulare av ett naturligt färgämne i musslorna.

Läs mer

Röda plommon nyttigare än rödvin, äpplen och bananer

NUTRITION / NYHETER / 2009-11-16
 

Ett färskt rött plommon med en måltid sägs neutralisera de oxidanter som finns i en portion rött kött. Röda plommon innehåller fem gånger mer antioxidanter än rödvin, äpplen och bananer samt tre gånger mer än granatäpplen.

Läs mer

Healthy diet may stave off age-related hearing loss for women

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2018-05-24
 

Another benefit of a healthy diet may be protection against age-related hearing loss, suggests a large study of women.

Till artikeln

Healthy diet? That depends on your genes

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2017-06-12
 

Shifts in the diets of Europeans after the introduction of farming 10,000 years ago led to genetic adaptations that favored the dietary trends of the time, new research indicates. The study has implications for the growing field of nutritional genomics, called nutrigenomics. Based on one's ancestry, clinicians may one day tailor each person's diet to her or his genome to improve health and prevent disease.

Till artikeln

Women catching up to men in alcohol consumption

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-10-25
 

New research shows women are closing the gender gap on alcohol-related health problems

Till artikeln

Whole grain intake tied to longer, healthier life

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-06-15
 

People who eat lots of whole grains are less likely than others to die of cardiovascular disease or cancer during long periods of follow-up, according to a new analysis of previous studies.

Till artikeln

Are vegetable oils really healthier for your heart?

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-04-13
 

Butter vs. vegetable oil: A new study raises questions about some common dietary advice

Till artikeln

New insight into the possible risk factors associated with food allergies

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-02-29
 

A new study assessed the prevalence of two different types of food hypersensitivity and the risk factors associated with them.

Till artikeln

Sugars in Western diets increase risk for breast cancer tumors and metastasis

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-01-04
 

The high amounts of dietary sugar in the typical western diet may increase the risk of breast cancer and metastasis to the lungs, according to a new study.

Till artikeln

Vitamin C related to reduced risk of cardiovascular disease, early death

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2015-07-07
 

High vitamin C concentrations in the blood from the intake of fruit and vegetables are associated with a reduced risk of cardiovascular disease and early death, new research shows.

Till artikeln

Fructose produces less rewarding sensations in the brain

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2015-06-25
 

Fructose not only results in a lower level of satiety, it also stimulates the reward system in the brain to a lesser degree than glucose. This may cause excessive consumption accompanied by effects that are a risk to health, report researchers. Various diseases have been attributed to industrial fructose in sugary drinks and ready meals.

Till artikeln

Are edible insects the future of nutrition?

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2015-05-12
 

The idea of eating insects may be catching on, with more and more businesses catering to appetites for insect protein.

Till artikeln

Salt affects organs, even in absence of high blood pressure

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2015-03-11
 

Physicians have provided evidence that even in the absence of an increase in blood pressure, excess dietary sodium can adversely affect target organs, including the blood vessels, heart, kidneys and brain.

Till artikeln

Beetroot beneficial for athletes, heart failure patients, research finds

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-10-24
 

The nitrate in beetroot targets fast-twitch muscles, increasing the blood flow to muscles that receive less oxygen, researchers report. This can increase high-intensity athletic performance and improve quality of life of heart failure patients.

Till artikeln

Broccoli compound shows promise against autism

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-10-14
 

A chemical found in broccoli sprouts helps improve behavioral problems in small study

Till artikeln

Does skipping breakfast help or hurt your diet?

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-06-05
 

New study looks at whether eating or skipping breakfast has an impact on weight loss

Till artikeln

Fruits and vegetables linked to stroke prevention

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-05-09
 

Eating more fruits and vegetables may reduce stroke risk by almost a third, according to a fresh look at recent evidence.

Till artikeln

High-fiber diet linked to lower death risk after heart attack

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-05-07
 

In a large study of men and women with a heart attack in their past, those who had upped their fiber intake the most afterwards had the lowest risk of death.

Till artikeln

Saturated fats not so bad for heart after all?

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-03-18
 

Studies on 600,000 people found saturated fats may not be as bad for heart as once thought, but experts say don't gorge on bacon just yet

Till artikeln

World Health Organization lowers sugar intake recommendations

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-03-05
 

Adults with normal BMI told to have less than 6 teaspoons of sugars per day from added or natural sources

Till artikeln

Strawberries lower cholesterol

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-02-26
 

A team of volunteers ate half a kilo of strawberries a day for a month to see whether it altered their blood parameters in any way. At the end of this unusual treatment, their levels of bad cholesterol and triglycerides reduced significantly, according to the analyses conducted by scientists.

Till artikeln

Vegetarian diets may lower blood pressure

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-02-24
 

People who eat a vegetarian diet tend to have lower blood pressure than non-vegetarians, according to a new review of past studies.

Till artikeln

Magnesium may protect against hip fractures

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-02-18
 

Drinking water with a relatively high concentration of magnesium protects against hip fractures, according to results of a new study.

Till artikeln

New study finds no reason to replace fructose with glucose

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-01-31
 

Researchers have found there is no benefit in replacing fructose, the sugar most commonly blamed for obesity, with glucose in commercially prepared foods.

Till artikeln

How a versatile gut bacterium helps us get our daily dietary fiber

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2014-01-20
 

Researchers have discovered the genetic machinery that turns a common gut bacterium into the Swiss Army knife of the digestive tract -- helping us metabolize a main component of dietary fiber from the cell walls of fruits and vegetables.

Till artikeln

Brain reward gene influences food choices in the first years of life

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2013-11-26
 

Research has suggested that a particular gene in the brain’s reward system contributes to overeating and obesity in adults. This same variant has now been linked to childhood obesity and tasty food choices, particularly for girls, according to a new study.

Till artikeln

Better diet tied to higher quality of life in old age

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2013-11-22
 

Older adults who follow dietary guidelines tend to have a better quality of life and less trouble getting around and taking care of themselves, according to a new study.

Till artikeln