Chipp i maten ska tala om hur maten mår

NUTRITION / 2013-12-20
 

Ett elektroniskt chipp i livsmedelsförpackningen som berättar om hur varan mår kanske kan komma att ersätta dagens datummärkning. 

 

Forskare i vid LTH, SIK och Malmö Högskola, har fått tio miljoner kronor av Vinova för att ta fram förpackningar som kan visa kvalitén på det livsmedel som finns i förpackningen. Tanken är att placera ett elektroniskt chipp i förpackningen som kan mäta temperaturen säger Fredrik Nilsson professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet. 

 

– Inledningsvis kommer det att mäta tid och temperatur, och då vet vi genom produktionsmodeller som samtidigt beräknas upp i molnet och skickas tillbaka till din telefon, så vet vi vad det har varit utsatt för, vad som har hänt med det. På det viset kan vi fastställa dess kvalité. 

 

Det elektroniska chippet skall också kunna mäta mikrobiologiska förändringar och med hjälp av en app i mobiltelefonen skall konsumenten kunna ta reda på om varan i förpackningen är bra eller inte.

Till artikeln