Ny behandling testas för spridd hudcancer

SJUKVÅRD / 2016-05-31
 

För första gången testas en ny kombination av immunbehandling på spridd malign melanom. Förhoppningen med studien är att patienter med svåra cancerdiagnoser ska få en större chans att överleva. 

 

I labbet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge visar produktionsansvariga Katrin Markland upp en påse med en vitgrumlig vätska. I den finns 28 miljarder t-celler som just ska injiceras i en patient med spridd malign melanom. 

 

T-celler är en slags vita blodkroppar som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar som exempelvis cancer. Men i det här fallet har de inte lyckats. Därför har man tagit ut patientens egna t-celler. De har odlats i labb för att bli fler och starkare, och för att bättre kunna söka upp och eliminera tumörerna. 

 

Det här är en del av en ny immunterapeutisk behandling mot cancer. Förhoppningen är att man ska hitta ett säkert och bra sätt att få kroppens eget immunförsvar att bota cancern. 

 

Agneta är den första hudcancerpatienten att testa den här kombinationen av immunterapi. Om två veckor kommer hon att få ytterligare en dos preparerade celler med uppgift att förstärka t-cellernas förmåga att attackera cancern. 

 

– Det är inte alla som får vara först i världen med något. Vi är ju jättehoppfulla och tror stenhårt på att det ska gå bra. Det går nog bra tror jag. 

Till artikeln