Skyddande gener ger långt liv

2011-08-04

Om man hoppas leva riktigt länge, så räcker det inte att leva sunt, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Journal of American Geriatrics Society. Istället verkar mycket hänga på vilka gener man fötts med. Det har forskare i USA kommit fram till genom att titta närmare på vanorna hos personer som blivit 95 år eller äldre. 

 

Alla vet vi att det är hälsosamt att motionera, tänka på vikten, låta bli tobak, och vara försiktig med alkoholen. 

 

Men det finns människor som röker, dricker och inte rör på sig – och som ändå blir uppåt hundra år gamla. 

 

För att ta reda på mer om varför det är såhär, intervjuade amerikanska forskare nästan 500 personer, som blivit 95 år eller äldre, om deras vanor. 

 

De fick svara på frågor om alkolhol och tobaksvanor, motion och kost. Svaren jämfördes sen med människor som var födda samtidigt, men som inte blev lika gamla. 

 

Det visade sig att de två grupperna var förvånansvärt lika. Till exempel drack och rökte de lika mycket. Övervikt var lika vanligt i de båda grupperna, men det var få av de riktigt gamla som varit kraftigt överviktiga. 

 

Slutsatsen är, enligt forskarna, att många som blir riktigt gamla helt enkelt har haft turen att födas med gener, som skyddar dem från sitt ohälsosamma beteende. 

 

Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala Universitet, säger att studien visar att de flesta av oss måste tänka noga på vår livsstil, om vi ska kunna bli 100 år gamla: 

 

– De allra flesta, en stor majoritet av populationen, är väldigt känsliga mot dåligt livsstil och de dör i större utsträckning tidigare. 

 

När vi lär oss mer om vilka gener som kan skydda oss från att bli sjuka, så kan läkare också ge bättre råd till dom av oss som inte har de skyddande generna, säger Helgi Schiöth: 

 

– Det är kanske viktigast att vi identifiera dem som har väldigt svaga gener och måste väldigt konkreta råd, kanske striktare råd angående livsstil. Medan det finns en annan grupp av människor som kanske inte behöver ha så strikta råd. 

 

Referens: Raipathak SN et al. Lifestyle Factors of People with Exceptional Longevity. Journal of American Geriatrics Society, August 3, 2011 DOI: 10.1111/j.1532-5415.2011.03498

Till artikeln