Ungas skiftarbete tycks kunna öka risk för MS

SÖMN / 2011-10-18
 

Rökning, brist på D-vitamin och vissa infektioner ökar risken för nervsjukdomen, MS, multipel skleros. Men nu visar en svensk studie att skiftarbete också tycks kunna ge en ökad risk för MS. Då handlar det om personer som arbetet sena kvällar, nätter eller morgnar i tre år innan de fyllt tjugo, och som hade högre risk att drabbas av multipel skleros jämfört med personer som aldrig skiftarbetat. 

 

– Den möjliga biologiska förklaringen är att sömnbrist och störd dygnsrytm påverkar immunsystemet på ett sånt sätt att vi kan få bildning av mer aggressiv inflammation, med större risk att den ska ge sig på nervsystemet, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien. 

 

Multipel skleros beror på att kroppens immunförsvar attackerar nervcellerna. Tomas Olsson tror att biverkningarna från skiftarbete kan vara en faktor som göra att sjukdommen sätter igång hos personer som redan är i riskzonen. 

 

I Sverige drabbas ungefär en på femhundra av multipel skleros, och enligt den nya studien drabbas ungefär en på tvåhundrafemtio bland personer som har skiftarbetat före tjugo års ålder. 

 

Det fanns bara ett tydligt samband bland de som hade skiftarbetat innan de fyllde tjugo. Att arbeta skift över tjugo års ålder verkade inte öka risken att drabbas. Enligt professor i neurologi Tomas Olsson stämmer det väl med tidigare studier. 

 

– Vi har sett med flera riskfaktorer vid MS att de verkar ge risk i tonåren, så att det verkar vara något med den immunologiska mognaden som gör ungdomar mer känsliga för den här typen av risker. 

 

Studien definierar skiftarbete när arbete utförts någon gång mellan nio på kvällen och sju på morgonen. 

 

Referens Hedström et. al. "Shift work at young age is associated with increased risk for Multiple Sclerosis " Annals of Neurology.

Till artikeln