Placebo kan ha stor effekt mot migrän

SMÄRTA / 2014-01-20
 

En ny studie visar att migrän kan minska ordentligt, bara man verkligen tror att den tablett man får av doktorn ska minska smärtan, och det till och med om tabletten är ett så kallat sockerpiller. 

 

Den här så kallade placeboeffekten har tidigare belagts vid annan smärta, men nu alltså vid migrän. 

 

Migrän är svårstuderat eftersom attackerna kan ha olika längd och intensitet, och ibland klinga av på egen hand. I Sverige har ungefär 17 procent av kvinnorna och 10 procent av männen migrän. Att fler kvinnor har migrän beror på hormonsvängningar vid ägglossning och mens. Migrän kan också sättas igång av tex stress, vin eller choklad. 

 

Även tidigare forskning kring smärta har visat att sockerpiller, alltså medicin utan verksam substans, ger smärtlindring, och ofta en ganska stor effekt. 

 

I den aktuella studien fick patienterna under sju migränanfall antingen sockerpiller eller en verksam migränmedicin. Men i försöken så kunde doktorn ibland säga att det var ett sockerpiller fast det var en riktigt piller, eller tvärtom. Och däremellan kunde doktorn säga att nu vet jag inte vad det här är. 

 

Det intressanta är att även med sockerpiller blev patienterna bättre, en 50 procentig förbättring jämför med ingen medicin. Ännu bättre blev patienten när läkaren sa att det borde fungera, fast den inte innehöll läkemedel. Men allra bäst effekt blev det när allt stämde - att det var en riktig medicin, att läkaren förmedlade den informationen till patienten och patienten trodde det. 

 

Det kan ju tyckas självklart, men huvudvärksforskaren Ingela Nilsson Remahl på Karolinska universitets sjukhuset i Huddinge konstaterar att det är viktigt med samarbete mellan läkare och patient. 

 

– Allt det här tillsammans är ju det som egentligen är läkekonst, en del är farmakologi, en del är din kontakt med din patient, och en del är dina egna förväntningar på en effekt av en medicin. Därför är ju en av läkarnas viktigast uppgifter att argumentera och sakligt presentera förväntad effekt men också förväntad risk för biverkningar. Här gäller det att patient och doktor är med på samma tåg, säger hon. 

 

Referens: Altered Placebo and Drug Labeling Changes the Outcome of Episodic Migraine Attacks Slavenka Kam-Hansen et. al. www.ScienceTranslationalMedicine.org 8 January 2014 Vol 6 Issue 218 218ra5 1

Till artikeln