Mögelgiftet aflatoxin bekämpas med ny metod

NUTRITION / 2012-02-21
 

Ett nytt sätt att bekämpa det fruktade mögelgiftet aflatoxin har utvecklats i USA. Mögelgiftet bildas i vissa jordbruksprodukter som majs, och jordnötter. Enligt forskaren Peter Cotty vid USA:s jordbruksdepartement kan den nya metoden betyda mycket för folkhälsan i svårt drabbade länder i afrika och asien. 

 

–Jag tror att den här metoden har extrem potential. Jag tror att vi kan eliminera aflatoxiner helt, säger Peter Cotty vid USA:s jordbruksdepartement. 

 

Aflatoxin drabbar särskilt hårt i tropiska länder och FAO, FN;s livsmedelsorgansiation, räknar med att 25 procent av världens livsmedelsgrödor är påverkade av det här fruktade mögelgiftet. I den rika delen av världen är det hårt bevakat och reglerat, men i många fattiga länder utsätts befolkningen för det här giftet i sin mat med svåra följder, bland annat cancer, leverskador, och utvecklingsproblem hos barn och unga vuxna. 

 

Den nya metoden går ut på att slå ut de aflatoxinproducerande mögelsvamparna med andra sorters närbesläktade mögelsorter som tar över och konkurrerar ut de giftiga arterna. Det kan förefalla enkelt och billigt, men det har visat sig fungera hävdar alltså Peter Cotty. Redan finns ett antal produkter som säljs i USA, mot aflatoxin på jordnötter och majs. Nu arbetar han med att utveckla metoden lokalt i olika länder i Afrika. 

 

– Vi vill få in den här biokontollen även i det småskaliga lantbruket, säger Peter Cotty vid USA:s jordbruksdepartement.

Till artikeln