Virus testas mot antibiotikaresistens

SJUKVÅRD / 2015-10-26
 

För att hitta nya metoder mot multiresistenta infektioner har EU dragit igång en stor vetenskaplig studie för att se om bakterieätande virus kan vara ett alternativ när antibiotika inte längre hjälper. Runt 200 brännskadade patienter i bland annat Frankrike ska få behandling med så kallade bakteriofager. 

 

På brännskadekliniken vid Percys militärsjukhus i en förort till Paris ligger många patienter inlindade i bandage från topp till tå som mumier. De flesta har mycket svåra brännskador. Soldaterna kan ha befunnit sig i ett fordon som kört över en mina och fattat eld. Civila patienter kan ha försökt spruta tändvätska på en brasa, som en 13-åriga kille som ligger i en av sängarna och som fått transplantera oskadad hud från benet till axeln. 

 

– Det var kallt i huset så jag tände en brasa, men den ville inte ta sig, så då sprutade jag på t-röd och då exploderade flaskan och min fotbollströja i syntetmaterial fattade eld, berättar killen som vill inte vill säga sitt namn. 

 

När huden är bortbränd är dörren öppen för allehanda bakterier och allt fler är motståndskraftiga mot antibiotika. En del patienter dör när läkarna inte har fler mediciner att sätta in. 

 

Nu testar elva brännskadekliniker i Belgien, Schweiz och Frankrike att behandla med förband indränkta i bakterieätande virus, av en sort som heter bakteriofager, i stället för de vanliga salvorna med silver och antibiotika. 

 

I Georgien, Polen och Ryssland har metoden använts länge som behandling mot bakterieinfektioner, men det finns inga stora vetenskapliga studier som bevisar effekten. Det ska det här forskningsprojektet, som heter Phagoburn och som EU stöttar med 30 miljoner, ändra på. 

 

Omkring 200 patienter ska få slumpvis standarbehandling eller bakteriofager och resultaten väntas publiceras om ett och ett halvt år. Om det fungerar på brännsår behövs fler studier för att testa bakteriofager också på andra ställen i kroppen som i lungorna och lederna. 

 

– Jag hoppas vi vinner kriget mot multiresistenta bakterier och där inger bakteriofager hopp, men jag vill se bevis först, säger narkosöverläkaren och överstelöjtnant Thomas Leclerc på Hôpital d'Instruction des Armées Percy som deltar i Phagoburn.

Till artikeln