60% av våra användare hade ganska eller mycket bra koncentrationsförmåga igår.
66% av våra användare sov ganska eller mycket bra igår natt.
43% av våra användare hade ganska eller mycket hög energinivå igår.

Parkarbete kan bli hälsokick för kontorsanställda

FRISKVÅRD / AKTUELLT / 2016-11-22
 

[SR] Tröttnat på öppet kontorslandskap och jakten på ett ledigt skrivbord? Nu menar en forskargrupp menar att kontoret kan flyttas ut i det fria för att motverka buller och stillasittande.

Läs mer

Hjälpsam hudbakterie skyddar mot sjukdomar

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-11-11
 

[LU] Att våra bakterier är nyttiga för oss ser vi allt fler exempel på. Enligt forskare gäller detta även huden då de visat att en av människans vanligaste hudbakterier utsöndrar ett protein som skyddar mot de reaktiva syreföreningar som anses bidra till flera hudsjukdomar. Proteinet har lika stark verkan på farliga syreföreningar som till exempel de kända antioxidanterna C- och E-vitamin.

Läs mer

Cancer skulle kunna hittas med blodprov

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-10-26
 

[UU] Genom att förstora upp molekyler i blodet 1500 gånger och sedan färga in dem med fluorescerande färg skulle det kunna bli lättare att i blodprov hitta dels tecken på cancer och dels se om medicineringen mot cancern hjälper. Det visar ny forskning.

Läs mer

Vi kan ha maxat vår livslängd

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-10-06
 

[SR] Vi människor på jorden lever allt längre, men nu kanske kurvan håller på att plana ut.

Läs mer

Forskare närmare ett vaccin mot vinterkräksjuka

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-09-19
 

[SR] Forskare har lyckats odla norovirus, som orsakar så kallad vinterkräksjuka, i labb. Det är första gången som någon har lyckats med det och det öppnar för nya möjligheter att hitta vaccin mot kräksjukan, enligt forskare.

Läs mer

Alkoholberoende saknar viktigt enzym

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-09-05
 

[LIU] En forskargrupp har hittat ett enzym som inte produceras i tillräcklig mängd i framlobernas celler hos alkoholberoende människor. Bristen på enzym leder till att impulskontrollen bryts ner.

Läs mer

Visst ställe i hjärnan aktiveras när vi lär oss vara schyssta mot andra

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-08-18
 

[SR] Nu har forskare hittat en del i hjärnan som har att göra med hur vi lär oss att vara snälla och hjälpsamma mot våra medmänniskor. Det är en del, ganska långt in i hjärnan, där inlärningen sker av det som forskarna kallar prosocialt beteende.

Läs mer

Plasma lovande i kampen mot farliga bakterier

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-08-11
 

[SR] Vad har en blixt och kampen mot resistenta bakterier gemensamt? Jo, plasma. Forskare inom fysik och biologi har samarbetat kring kall plasma som verktyg för att bekämpa bakterier.

Läs mer

Så kan bakterier finta bort immunförsvaret

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-07-08
 

[UMU] Genom att strukturera om i cellväggarna kan bakterier överleva attacker från värdens immunsystem – och bli antibiotikaresistenta, visar ny forskning. Upptäckten av bakteriernas förmåga att variera i cellväggarna kan bana väg för ny antibiotika.

Läs mer

Ny pusselbit lagd för att förstå åldrandet

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-06-03
 

[GU] Vid åldrandet försämras kroppens funktioner gradvis. Det yttrar sig i allt ifrån rynkor till nedsatt ämnesomsättning och hjärtfunktion. Försämringen beror på att kroppens celler sakta ansamlar skador vilka slutligen gör att cellerna förlorar sin funktion och dör. Ny forskning ökar kunskapen för hur celler åldras och kan öka förståelsen för sjukdomar som till exempel Alzheimers och Parkinson.

Läs mer

Ny behandling testas för spridd hudcancer

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-05-31
 

[SR] För första gången testas en ny kombination av immunbehandling på spridd malign melanom. Förhoppningen med studien är att patienter med svåra cancerdiagnoser ska få en större chans att överleva.

Läs mer

Cancer kan bekämpas med omprogrammerade makrofagceller

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-05-19
 

[KI] Forskare har genererat antikroppar som programmerar om en typ av makrofager i immunsystemet så att immunförsvaret lättare kan känna igen och döda tumörceller. Studien kan på sikt leda fram till ny behandling av patienter men också få betydelse för diagnostik av bröstcancer och malignt melanom.

Läs mer

Proteinupptäckt ger hopp om behandling av ALS

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-05-10
 

[SR] Upptäckten att ett felveckat protein kan vara inblandat i sjukdomen ALS, kan leda till en behandling av människor inom några år. Det menar forskarna bakom den uppmärksammade studien.

Läs mer

Strålbehandling halverar dödligheten av prostatacancer 15 år efter diagnosen

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-05-09
 

[UMU] En longitudinell nordisk studie som jämfört resultaten av antihormonbehandlingar med eller utan tillägg av lokal strålbehandling visar att den kombinerade behandlingsformen av prostatacancer halverade risken att dö av prostatacancern 15 år efter diagnos.

Läs mer

Byte av jobb kan hjälpa långtidssjuka

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-04-26
 

[KI] Många långtidssjukskrivna kommer inte tillbaka i arbete igen utan blir arbetslösa eller går till sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Byte av jobb skulle kunna vara ett sätt att förlänga arbetskraftsdeltagandet bland långtidssjukskrivna, enligt ny forskning.

Läs mer

Hudcancerdiagnos på några sekunder

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-04-20
 

[KTH] Av alla former av cancer står malignt melanom och övrig hudcancer för den snabbaste ökningstakten enligt statistik från Socialstyrelsen. 40 000 personer årligen drabbas av hudcancer. Nu har forskare utvecklat en teknik som snabbt, effektivt och säkert kan ställa hudcancerdiagnos.

Läs mer

Databas över biomarkörer underlättar diagnos av Alzheimers

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-04-13
 

Forskare har utvecklat en stor databas som samlar data om biomarkörer vid Alzheimers och andra demensformer. De har kunnat visa vilka biomarkörer i blod och cerebrospinalvätska som bäst identifierar Alzheimers sjukdom.

Läs mer

Motorisk inlärning kopplad till intelligent kontroll av musklers sensoriska neuroner

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-04-01
 

Sensoriska neuroner i musklerna ger hjärnan viktig information för perception och kontroll av kroppsrörelser. När vi lär oss rörelser i ett nytt sammanhang behöver hjärnan inte bara kunna styra musklerna via signaler till motorneuroner, utan också på ett oberoende sätt kontrollera sensoriska neuroner, så kallade muskelspolar.

Läs mer

Minskad kariesutveckling efter att flourtanten kom tillbaka

FRISKVÅRD / AKTUELLT / 2016-03-21
 

Ungdomarna har fått betydligt färre hål och fluorlackning i skolorna tycks vara kostnadseffektivt både på lång och kort sikt enligt ny forskning.

Läs mer

Topsning i tunnelbanan ska minska smittspridning

MILJÖ / AKTUELLT / 2016-03-15
 

[SU] Forskare kartlägger mikroorganismer i tunnelbanan i ett projekt som pågår i 46 städer runt om i världen, bland annat Stockholm, New York, São Paolo och Shanghai.

Läs mer

Hjärnan avslöjar motivet bakom din osjälviskhet

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-03-04
 

[SR] Nu kan forskare se vilket av de här motiven som ligger bakom en vänlig handling – bara genom att studera mönster i hjärnan.

Läs mer

Bättre handläggning vid hjärtinfarkt med ny mätmetod

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-03-01
 

[UU] Handläggningen av patienter som man misstänker har hjärtinfarkt har förbättrats markant sedan införandet av en ny metod för mätning av blodprov.

Läs mer

Socker ska upptäcka farliga tumörer

SJUKVÅRD / AKTUELLT / 2016-02-22
 

[LU] Vanligt socker kan i framtiden bli det kontrastmedel som används när en tumör undersöks med magnetkamera. Sockret visar hur pass elakartad tumören är.

Läs mer

Humor kan bli draghjälp för vetenskap

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-02-15
 

[SR] Humor kan vara ett sätt att engagera människor i forskning och viktiga vetenskapliga frågor.

Läs mer

Oroande ökning av resistenta tarmbakterier

VETENSKAP / AKTUELLT / 2016-02-03
 

[SR] Tarmbakterier som e-colibakterier och klebsiella är ett växande hot för patienter med svagt immunförsvar. Det råder brist på verksam antibiotika och de gamla sorterna håller på att ta slut.

Läs mer

Blood test could predict best treatment for lung cancer

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-11-21
 

A blood test could predict how well small-cell lung cancer (SCLC) patients will respond to treatment, according to new research.

Till artikeln

Women catching up to men in alcohol consumption

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-10-25
 

New research shows women are closing the gender gap on alcohol-related health problems

Till artikeln

Study shows health improving globally, but progress is patchy

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-10-06
 

Globally, people's health is improving and life expectancy is rising, but progress is far from universal with chronic diseases bringing long-term illness and causing seven out of 10 deaths, according to research.

Till artikeln

Exercise may reduce alcohol-related cancer risk

TRÄNING / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-09-16
 

Getting regular moderate or vigorous exercise may offset some of the potentially lethal health effects of regular alcohol consumption, a new study suggests.

Till artikeln

Ignoring a minor stroke ups risk for more strokes soon after

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-09-05
 

People who have a minor stroke – or even a mini-stroke - are at serious risk for further strokes in the next few days, but many people delay going to the hospital because they do not recognize the symptoms, researchers warn.

Till artikeln

Face changing technology showing sun damage is most effective at promoting sun safe behavior

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-08-18
 

Researchers examined the way sun safe messages are conveyed to young women, and found that visual communication using technology to age participant's faces to emphasis sun damage and premature aging is most effective.

Till artikeln

Virtual reality helps 8 paralyzed people move again

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-08-12
 

Brain training therapy, including virtual reality walking, helped kick-start connections between brain and body

Till artikeln

Exercise improves memory in breast cancer survivors

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-07-08
 

Moderate-to-vigorous physical activity is related to improved subjective memory in breast cancer survivors, who often complain about memory problems, reports a new study. It appears the physical activity alleviates stress and benefits women psychologically, which in turn aids their memory. Memory problems appear to be related to the high stress load cancer survivors experience, and may not be specific to chemotherapy or radiation treatments.

Till artikeln

Whole grain intake tied to longer, healthier life

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-06-15
 

People who eat lots of whole grains are less likely than others to die of cardiovascular disease or cancer during long periods of follow-up, according to a new analysis of previous studies.

Till artikeln

Heart attack 'bruising' clue uncovered

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-06-08
 

Researchers say they have found a new way to tell if a heart attack is more severe and might cause lasting harm - by looking for bruising or bleeding in the heart muscle.

Till artikeln

Massage may be option for pain relief

SMÄRTA / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-05-24
 

Massage is better than nothing for pain relief, according to a new review. The therapy may also be an acceptable choice for people considering other options like acupuncture and physical therapy.

Till artikeln

Blood pressure patterns may predict stroke risk

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-05-10
 

Overall patterns may be a more reliable predictor than individual blood pressure readings, new research suggests.

Till artikeln

Nutrient supplements can give antidepressants a boost

LÄKEMEDEL / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-04-26
 

An international evidence review has found that certain nutritional supplements can increase the effectiveness of antidepressants for people with clinical depression.

Till artikeln

Are vegetable oils really healthier for your heart?

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-04-13
 

Butter vs. vegetable oil: A new study raises questions about some common dietary advice

Till artikeln

Blood test can detect concussions even days later

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-03-28
 

Researchers say a blood biomarker can confirm that a concussion occurred and may eventually help guide treatment

Till artikeln

'Cold turkey' best way to quit smoking

FRISKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-03-15
 

People who want to quit smoking are being advised that stopping abruptly by going 'cold turkey' is the best way to succeed, a study shows.

Till artikeln

Heart attacks could be reduced by rethinking the way we prescribe statins

SJUKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-03-11
 

Millions of people today take statins to help lower their cholesterol level. Currently statins are prescribed to patients based on their future risk of cardiovascular disease, mainly driven by age, which excludes many individuals who may benefit from them. Researchers have developed a new approach to determine which individuals should receive these important medications. Their findings could improve prevention of heart disease, especially in younger people.

Till artikeln

Blocking transfer of calcium to cell's powerhouse selectively kills cancer cells

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-03-04
 

Inhibiting the transfer of calcium ions into the cell's powerhouse is specifically toxic to cancer cells, suggesting new ways to fight the disease. Calcium addiction by mitochondria is a novel feature of cancer cells. This unexpected dependency on calcium transfer to the mitochondria for the survival of cancer cells surprised the researchers.

Till artikeln

New insight into the possible risk factors associated with food allergies

NUTRITION / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-02-29
 

A new study assessed the prevalence of two different types of food hypersensitivity and the risk factors associated with them.

Till artikeln

Could a bacteria-killing protein lead to a new treatment for diabetes?

DIABETES / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-02-24
 

Why would a bacteria-killing protein be present in an area of the body that is not normally exposed to bacteria, like the pancreas? Researchers puzzled over this question for some time, until they eventually discovered that the protein in question was doing something entirely unexpected -- it was actually helping the pancreas regenerate and produce insulin. This ground-breaking discovery could lead to new treatments for diabetes.

Till artikeln

Social groups after retirement may be good for longevity

FRISKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-02-16
 

Should retirement planning include strategies for being active in social groups? Perhaps yes, researchers say.

Till artikeln

What goes wrong in the brain when someone can't spell

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-02-03
 

By studying stroke victims who have lost the ability to spell, researchers have pinpointed the parts of the brain that control how we write words.

Till artikeln

Researchers uncover how dopamine transports within the brain

VETENSKAP / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-01-26
 

The mechanics of how dopamine transports into and out of brain cells has been uncovered by researchers, a finding that could someday lead to more effective treatment of drug addictions and neurological disorders such as Parkinson's disease.

Till artikeln

Important associations between genetics, sleep behavior identified by study

SÖMN / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-01-14
 

A research initiative exploring the utility of genetic information in the clinical setting has published a study and identified six noteworthy genes that affect human sleep duration. The focus of the paper was to identify the genes associated with sleep duration and validate the connection between sleep and several demographic and lifestyle factors, including age, gender, weight, ethnicity, exercise, smoking and alcohol.

Till artikeln

Digital eye strain a growing problem

FRISKVÅRD / DIREKT FRÅN NÄTET / 2016-01-07
 

How to reduce the risk of digital eye strain from hours spent staring at computer, smartphone and TV screens.

Till artikeln